A Mátrai Borvidéken Budapesttől 80 km-re, Gyöngyös belvárosában működik a Borpalota Borászati és Borforgalmi Kft. 1906. május 13-án alakult meg a Gyöngyös-Visontai Bortermelők Szövetkezete Rt., 255 üzletrésszel és 5781 korona alaptőkével.
Saját épületre és pincére volt szükségük, így megvásárolták az Oroszlán Vendégfogadót, melynek helyére telepítették a részvénytársaság pincészetét, erre az alapra pedig az irodaházát. Az eklektikus stílusban épült gyönyörű épületet 1907-ben adták át. Az épület alatt található korszerű pincészet ekkor 40.000 hl bor tárolására volt alkalmas. Az épület az elmúlt száz év történelmi viharai közt is megmaradt annak, aminek építették, borászat és máig Gyöngyös egyik reprezentatív építménye.
Célunk, hogy a jelentős borászati tradíciókkal rendelkező Gyöngyösön és környékén megtermelt szőlő feldolgozó központja legyünk, és minden igényt kielégítő, minőségi borokat készítsünk. A Borpalota nevéhez és a száz évvel ezelőtti alapítók emlékéhez méltón újra a borvidék és a városborászati központjává, jelképévé, a mátrai borturizmus motorjává kíván válni.
Főborászunk Varga Péter, akinek lelkiismeretes, magas színvonalú munkája az utóbbi évek borversenyei kimagasló eredményeiben is tükröződik. 2008-ban a Mátrai Borvidéken az Év Borászának választották. A Borpalota művelésében jelenleg 140 hektár szőlőterület van, Szürkebarát, Sauvignon Blanc, Olaszrizling, Zefír, Chardonnay és Tramini többek között.